Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odkazy

Příspěvky

České webové stránky o Medžugorji - Medjugorji

23. 2. 2024

 První webové stránky o Medžugorji  o kterých jsem se dověděla bylo Verité doktora Mráčka. Pan Mráček se zaloužil o to, že prezentoval Medžugorji v Čechách ještě za totality a po revoluci zorganizoval mnoho poutí do Medžugorje. Měla jsem možnost jet na svoji první pouť do Medžugorje s doktorem Mráčkem v roce 1993 na Mladifest. Bylo to v době války a přijelo několik autobusů z Čech. Festival se konal v obřím stanu a zhruba polovina účastníků byla právě z Čech. Potom jsem ještě během několika let putovala do Medžugorje právě s cestovkou Verité, za což jsem dodnes vděčná.
Po ukončení centra Verité jsem mohla čerpat informace a hlavně aktuální medžugorská poselství Panny Marie díky webu Moniky Štampfelové, která také mnoho let působila a působí jako česká překladatelka v Medžugorji. Stránky Moniky Štampfelové: www.medzugorje-dve-srdce-monika-stampfelova.cz

 

Dlouhá léta  mi ale chybělo více webů o Medžugorji.  
S potěšením jsem během loňského roku zjistila, že vznikly tři nové české weby, které se snaží přinášet pravdivé a aktuální informace o Medžugorji. 

Na podzim roku 2022 vzniklo Centrum - Medjugorje www.centrum-medjugorje.cz  Jak píší zakladatelé Centra: „Tato myšlenka v nás zrála už několik let, během kterých jsme pořádali poutě do Medjugorje, šířili informace o zjeveních Panny Marie do svého okolí, dělali pro farnosti besedy o poutním místě či organizovali a překládali šňůru svědectví bývalého narkomana Gorana z Medjugorje v různých městech po celé České republice.“ 

 

Druhý web o Medžugorji byl založen 13. května 2023 soukromou osobou Janou Liškovou a také se tento web zaměřuje na „fenomén“ Medžugorje a i to co s ním souvisí. Tento web má adresu:  www.medzugorje.cz a je to web na kterém se právě nacházíte.


 
Třetí důležitý web vznikl jako Informační centrum MIR Medjugorje – Česká republika, z.s. 
www.medjugorje.cz
Bylo založeno 18. července 2023. Jeho hlavním úkolem je propagace a šíření oficiálních a ověřených informací o dění v Medjugorii.
Infomační centrum MIR Medjugorje a jím založená národní centra spolu s františkánskou správou farnosti Medjugorje, jsou jedinými oficiálními zástupci tohoto poutního místa. Nikdo jiný, bez ohledu na to, jak se snaží žít a pracovat v duchu Medjugorje, jím není a nemůže být. A právě toto Informační centrum Mir Medjugorje – Česká republika, z.s. má toto oficiální napojení na Medžugorskou farnost. 

 

Nicméně považuji za dobré a prospěšné, abychom o sobě alespoň věděli, respektovali se a tolerovali, i když můžeme mít různé přístupy k prezentaci Medžugorje. Nevím, jestli jsou ještě jiné české weby, které by se také věnovaly Medžugorji nebo se připravují k založení, ale budu ráda, když dají o sobě vědět. 

 
Celý příspěvek | Rubrika: Odkazy | Komentářů: 0

Odkazy

13. 1. 2024

Informačním centrum MIR Medjugorje - Česká republika: https://medjugorje.cz/